Sekcije

Image 01

Najveće rezultate i domete kao i najviša priznanja, ostvario je folklorni ansambl CKUDM "VESELIN MASLEŠA", koji je i najmasovniji. U okviru njega svoju djelatnost publici predstavljaju folklorna sekcija, muzička sekcija, vokalni solisti i u novije vrijeme, izvorna vokalna grupa.

Ovaj ansambl se već gotovo 3 decenije svrstava među 5-10 vodećih amaterskih folklornih ansasmbala na prostorima bivše Jugoslavije, a u novije vrijeme je apsolutno vodeći ansambl u Republici Srpskoj i BiH. Folklorni ansambl vec tridesetak godina na repertoaru održava po 20 - 25 tacaka (koreografija) uz redovno obnavljanje, što je veoma teško i gotovo da nema slicnog primjera. Poseban kvalitet predstavlja dio repertoara (10 tacaka) igara Srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH. Održavanje folklorne tradicije najbližeg okruženja, ovaj ansambl takodje smatra svojim zadatkom. Kroz sekcije i grupe Društva, od osnivanja do danas, prošlo je oko 10.000 clanova, a godišnje clanstvo variralo je od 100 u prvim godinama, do 700 u periodu između 1970 i 1990 godine, što je zavisilo od raspoloživog prostora koji je koristilo Društvo. U posljednjih 10 godina, Društvo okuplja oko 300 aktivnih clanova - djece, omladine i radnika, koji su svrstani u 4 sekcije i 8 grupa po uzrastu. Svi oni redovno i vrijedno rade kako bi nastavili tradiciju i održali visok umjetnicki nivo izvodenja programa dostojan renomea stecenog u dugoj istoriji Društva. Posebno kvalitetetan je rad sa najmladim uzrastima.

Dječiji folklorni ansambl je postao poznat kako u Banjoj Luci tako i na prostorima bivše Jugoslavije i inostranstva po vlastitim cjelovecernjim programima koji su sastavljeni od desetak koreografija posebno pravljenih ili prilagodenih djecijim uzrastima i kostimiranim u odgovarajuce narodne nošnje. Najveci uspjeh ovog ansambla je osvajanje prvog mjesta i visokog priznanja »Ajason d,Or« (zlatni plesac), na velikom medunarodnom festivalu djecijeg folklora u organizaciji C.I.O.F.F.-a (svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESCO-a) 1980. godine u Francuskom gradu Matha. Obnavljanje clanstva (uclanjivanje) se vrši redovno svake godine u septembru mjesecu.

Likovna sekcija ovog Društva je prvi organizovan vid likovnog djelovanja u Banjoj Luci i preteča kasnijeg Udruženja likovnih umjetnika. Članovi ove sekcije kao grupe ili pojedinci, su obilježili likovno stvaralaštvo Banje Luke u posljednjih 50 godina.

Image 01

Klub mladih pisaca, kao sekcija CKUDM «VESELIN MASLEŠA» je isto tako preteča Podružnice pisaca Banja Luka kao sastavnog dijela Udruženja pisaca BiH. Svi značajniji književnici u Banjoj Luci u posljednjih 50 godina, svoje prve tekstove su pročitali u ovoj sekciji i objavili u izdavačkoj djelatnosti ovog Društva.

Dramska sekcija Društva, kasnije Teatar poezije, je također imala svoje zvjezdane trenutke, vrhunska ostvarenja i istaknute pojedince od kojih su neki ostvarili blistave karijere kao glumci i redatelji u pozorišnim kućama širom Jugoslavije.