Gostovanja

Image 01

Od 6.000 do sada izvedenih programa, samo 20% je izvedeno u Banjoj Luci, a svi ostali su izvedeni na gostovanjima, oko 10 % u inostranstvu i ostalo na prostorima bivše Jugoslavije.

U istoriji Društva je zabilježeno i dvadesetpetogodišnje ljetno gostovanje na Istarskoj obali u trajanjima od mjesec do 3,5 mjeseca gdje su programi folklornog ansambla CKUDM «Veselin Masleša» bili sastavni dio turističke ponude.

Ansambl je učesnik gotovo svih značajnijih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije uključujući sletove, učešća u programima Vukovog sabora, republičkim i saveznim festivalima. Oko 80 putovanja u gotovo sve zemlje Evrope, od kojih u neke i više puta, ostalo je zapisano u analima Društva, ali i mnogih gradova i festivala. Ipak, najviše se pamte pobjede na međunarodnim festivalima folklora u Nici, Mathi, Anemassu (Francuska), Košicama i Banskoj Bistrici (Čehoslovačka), kao i gostovanja i izvođenja programa na pozornicama velikih evropskih gradova i metropola, kao što su Nica, Marsej, Pariz, Berlin, Štutgart, Agriđento na Siciliji, Kijev, Veliko Trnovo u Bugarskoj, Atina, Temišvar, London.

Bogata izvođačka aktivnost i visok umjetnički nivo programa, praćeni su velikim brojem priznanja. Društvo je dobitnik svih priznanja koja je dodjeljivao grad Banja Luka, te mnogih republičkih i saveznih priznanja, a nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom iz 1973. godine i Ordena Njegoša prvog reda iz 1998. godine. Najveće medjunarodno priznanje ¨Ajason d, Or - zlatni plesač¨ koje dodjeljuje Svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESCO-a, osvojili su namladji članovi ¨Masleše¨ 1980. godine u Francuskom gradu Matha. Ovim je odato priznanje posebno kvalitetnom radu sa najmladjim uzrastima. Dječiji ansambl, kojim se u ovom društvu veoma ponose, postao je poznat, kako u Banjaluci tako i na prostorima bivše Jugoslavije, po vlastitim cjelovečernjim programima, sastavljenim od desetak koreografija prilagodjenih dječijem uzrastu i kostimiranih u odgovarajuće nošnje.